Grannsamverkan

Publicerad: 26/9, 2018

Vad är Grannsamverkan?

Grannar som tillsammans jobbar för ett tryggt boende.

För att få grannsamverkan att fungera måste den vara aktiv. Det hjälper inte att bara sätta upp skyltar och sedan tro att man har en grannsamverkan. I de grupper där samverkan verkligen fungerar har man sett att inbrotten minskat. Det gäller att hålla grannsamverkan vid liv så att den inte dör ut. Se till att skyltar och annat material är i bra skick, trasiga/solblekta skyltar ska direkt bytas ut mot nya fräscha.

Det man kan göra inom grannsamverkan är att exempelvis hjälpa varandra när någon reser bort genom att tömma brevlådan, lägga sopor i soptunnan, skotta snö, klippa gräset, tända olika lampor vid olika tidpunkter, ställa en bil på grannens uppfart, se till att inget verkar ha flyttats eller slängts ner eftersom det kan vara ett sätt för tjuven att se om saken ställs tillbaka. Ja det är bara fantasin som sätter gränser, huvudsaken är att tjuvarna inte ska förstå att någon är bortrest.

Var uppmärksamma på fordon och personer som rör sig i ert område. Våga lita på er magkänsla. Ta kontakt med folk ni inte känner igen. Fråga om ni kan hjälpa dem med något, letar de efter någon person/adress? Ställ frågor, är de inte där i ärligt syfte kommer de till slut inte kunna svara.

Meddela grannarna om du ska ha hantverkare hemma, vilket företag och vilka tider de ska vara där.

 

Starta upp Grannsamverkan.

Om man vill starta en grannsamverkansgrupp pratar man med sina grannar och frågar om intresse. Polisen kan komma ut och informera om grannsamverkan om man vill veta mera.

 

Om intresse finns ska det utses en eller flera kontaktpersoner som ansvarar för medlemslista, har en direkt kontakt med polisen, kallar till möten mm. Kontaktpersonen vidarebefordrar också information från polisen till de övriga i gruppen. Tillsammans med polisen går man igenom vart och hur många grannsamverkansskyltar som gruppen behöver till sitt område.

 

Det finns olika appar till mobilen som kan fungera som bra hjälpmedel inom gruppen . Facebook kan också användas eller vanlig mail. Använd det som passar er bäst.

Allt material får man genom polisen och är gratis.

Mer information om grannsamverkan kan du hitta på.

www.grannsamverkan.se

www.samverkanmotbrott.se

www.stoldskyddsforeningen.se

 

Vad kan jag göra själv.

Det man själv kan göra i sitt hem är att ha ett bra skalskydd med bra och godkända dörr/fönsterlås, larm och övervakningskamera. Om kameran går ut mot allmän plats så måste tillstånd sökas hos länsstyrelsen annars är det ok.

Timer på lampor, tänk på att ha olika lampor som tänds vid olika tider,

att eftersända posten. Det finns en dosa som kan köpas som heter fejk tv, den ger samma ljus som en tv och kan lura tjuven att du är hemma.

 

Otroligt viktigt att märka upp sin egendom. Att det är så viktigt med att märka upp sina saker är för att om man nu blir bestulen så är det enda chansen för polisen att kunna hitta ägaren om de påträffar stöldgods.

 

Något som är riktigt bra är märkdna. När man beställt ett dna kit så får man en flaska med en vätska som innehåller micro punkter som har en specifik kod som är knuten till bara dig. Du kan märka upp allt, även saker som används/står utomhus, bildäck, båtmotorer mm. Speciellt bra till ägodelar som man vill märka men inte göra någon åverkan på.

 

Det finns också en ristpenna som du kan få låna kostnadsfritt hos polisen.

 

Med båda märkverktygen får man klistermärken som man kan sätta upp så att tjuven direkt ser att hemmet är uppmärkt, något som är avskräckande då det blir svårare att sälja vidare saker som är märkta.

 

Googla på företag och butiker om du är intresserad av det som nämns ovan.

 

Fotografera också hela ditt hem, öppna upp alla skåp och fota av allt. Bra att ha både om man haft påhälsning av tjuvar eller råkat ut för en brand.

Det underlättar mycket i arbetet med försäkringsbolaget.

 

Om man ser något misstänkt ska du ringa 114 14 är det pågående brott ringer du 112.

Kontaktperson på området är Lennart Söderhäll 070-6697994

När du kontaktar polisen ska du försöka ge så mycket detaljer som möjligt det underlättar för polisen att hitta rätt fordon/person.

 

När det gäller bilar, ta registreringsnummer, märke, färg, modell, detaljer så som tonade rutor, extra ljus, rostig, buckla ja allt som gör att det fordonet kan skiljas ut från andra.

 

Likaså personer, uppge kön, ålder, kläder och även här hitta detaljer som skiljer ut personen från andra.

Finns det möjlighet fota eller filma.

Som privat person har man rätt att gripa någon som begår brott. Vid envars gripande ska den gripne skyndsamt överlämnas till polisen. Tänk dock alltid på att din egen säkerhet går först.

 

Se alla nyheter »